Jaką pić herbatę?

Jaką pić herbatę?

Filiżanka herbaty – w zależności od rodzaju – uspokaja i pomaga się zrelaksować lub pobudza. Herbata jest bardzo popularnym napojem, mimo to większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z jej prozdrowotnych właściwości oraz różnorodności rodzai i gatunków, przez całe życie pijąc tylko jeden jej rodzaj – herbatę czarną. Na szczęście w naszym kraju pojawia się coraz więcej specjalnych sklepów sprzedających wyłącznie ten towar, dzięki czemu można przebierać w różnych jej rodzajach i poznawać coraz to nowe zalety kolejnych herbat. Rodzaj herbaty, jej smak, barwa i właściwości zależą m.in. od długości procesu produkcji, a zwłaszcza fermentacji jakiej poddawane są listki:

  • biała - ze względu na kolor liści zwana również srebrną, poddawana jest tylko procesowi więdnięcia i suszenia. Spotykana jest najrzadziej.
  • żółta – lub inaczej "cesarska", jest przygotowywana z najmłodszych pędów i pączków liści, które ulegają częściowej fermentacji podczas zwijania. W europejskich sklepach prawie niedostępna.
  • zielona – niefermentowana, świeżych liści nie poddaje się więdnięciu, ale przepuszcza przez parę wodną, skręca się i suszy.
  • czerwona – półfermentowana, proces fermentacji jest krótszy niż w przypadku herbat czarnych.
  • czarna - całkowicie sfermentowana herbata o intensywnej barwie, smaku i aromacie.
Najlepsze właściwości prozdrowotne ma herbata zielona i czerwona.

Zielona herbata

Znana jest w Chinach i Japonii już od prawie 5 tysięcy lat. Zielona herbata (Thea sinesis) pochodzi z tego samego krzewu co czarna, różni się jedynie sposobem produkcji. W przeciwieństwie do herbaty czarnej, nie jest poddawana procesowi fermentacji, dzięki czemu zachowuje wartościowe składniki, jest zdrowsza, ma inny aromat i zielonkawo-bursztynowy kolor. zawierających wiele związków korzystnie wpływających na organizm.

Skład: Thea sinesis zawiera kofeinę, teofilinę, zasady purynowe (adenina i ksantyna), garbniki katechinowe, saponiny, polifenole, flawonoidy i ich pochodne, pewne ilości witamin: A, B1, B2, C, F i K oraz wiele minerałów i mikroelementów np. fluor, magnez czy potas.

Właściwości: Według japońskich naukowców picie zielonej herbaty ma dobroczynny wpływ na zdrowie oraz hamuje procesy starzenia się organizmu. Wiele prozdrowotnych właściwości jakie od wieków przypisywano temu napojowi, zostało potwierdzonych przez badania naukowe. Główne zalety zielonej herbaty:

  • pomaga oczyszczić organizm z toksyn
  • reguluje procesy trawienne - ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na mikroflorę jelit, leczy biegunkę i zatrucia. Garbniki zawarte w herbacie mają silne działanie przeciwbakteryjne oraz łagodzące podrażnienia błony śluzowej, wykazują też zdolność absorbowania szkodliwych dla organizmu substancji.
  • działa pobudzająco i odprężająco - usuwa senność i zmęczenie, poprawia nastrój i koncentrację. Wprawdzie kawa działa w tym przypadku szybciej i intensywniej, ale jej działanie jest znacznie krótsze niż zielonej herbaty.
  • wykazuje właściwości przeciwzapalne – dzięki zawartych w niej substancjach o ogólnej nazwie polifenole.
  • wzmacnia zęby - Dzięki obecności fluoru wzmacnia szkliwo i zapobiega próchnicy, chroni przed tworzeniem się kamienia nazębnego oraz niszczy niektóre bakterie powodujące choroby dziąseł.
  • chroni przed dolegliwościami serca - ponieważ reguluje ciśnienie, obniża wysoki poziom cholesterolu, zapobiega nadmiernej krzepliwości krwi, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i zapobiega ich zwężaniu się.
  • jest dobrym środkiem moczopędnym
  • zapobiega wzrostowi poziomu cukru we krwi
  • hamuje procesy starzenia - zawarte w herbacie polifenole wykazują silne działanie przeciwutleniające i chroniące przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.
  • zwiększa odporność organizmu - wykazuje działanie bakterio - i wirusobójcze.
Sposób zaparzania: Smak oraz działanie herbaty zielonej uzależnione są od sposobu jej zaparzenia. Listki powinno się zalewać wodą przegotowaną, ale ostudzoną do temp 60-70 st. C (najlepiej jest po jej zagotowaniu odczekać kilka minut). Jeżeli herbata ma mieć działanie pobudzające, wówczas zaparzamy ją tylko przez 2-3 minuty, jeśli odprężające, czas ten należy wydłużyć do 3-8 minut. Po zaparzeniu napar należy przelać do innego dzbanka, w przeciwnym razie nabierze on gorzkiego posmaku. Te same listki można zaparzać jeszcze 1-2 razy. Za każdym razem herbata będzie mieć nieco inny, łagodniejszy smak.

Herbata czerwona

Ten rodzaj herbaty produkowany jest głównie w Chinach i na Tajwanie. Za najlepszą uznaje się herbatę Puerh pochodzącą z prowincji Yunnan. Prozdrowotne właściwości czerwonej herbaty Pu-Erh znane są w Chinach już od ponad 1700 lat. Nazwa Pu-erh pochodzi od miejscowości Puer w prowincji Yunnan, gdzie produkuje się ją według tradycyjnej, dość skomplikowanej technologii. Dzięki temu specjalnemu procesowi produkcji liście drzewa Oingmao, z którego wyrabiana jest ta herbata zachowują swoje właściwości zdrowotne i zyskują niepowtarzalny aromat. Pu-erh jest herbatą częściowo fermentowaną, w odróżnieniu od zielonej (niefermentowanej) i czarnej (w pełni fermentowanej). Jeśli chcemy mieć pewność, że kupujemy oryginalną herbatę należy zwracać uwagę, by miała ona oznaczenie „Pu-Erh”, informację, że była paczkowana w Chinach oraz atest SANEPID-u.

Skład: Herbata ta zawiera dużo różnych związków biologicznie czynnych, takich jak: garbniki, alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, pierwiastki śladowe (wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen) oraz dobrze przyswajalną witaminę E.

Właściwości: Pu-Erh wykazuje wiele pozytywnych dla zdrowia właściwości, które zostały częściowo potwierdzone przez naukowców z uniwersytetów we Freiburgu, Heidelbergu oraz Paryżu:

  • wspomaga pracę wątroby - wzmacnia ją i przyspiesza trawienie alkoholu (łagodzi objawy towarzyszące spożyciu zbyt dużej ilości alkoholu)
  • reguluje przemianę materii - pobudza procesy trawienne, perystaltykę jelit, powoduje utratę nadmiaru tkanki tłuszczowej. Szczupli nie muszą się jednak obawiać o utratę wagi, ponieważ Pu-Erh likwiduje tylko nadmiar tłuszczu. Osoby chcące stracić na wadze powinny pić regularnie 3-5 filiżanek herbaty dziennie (po jedzeniu). Herbata ta jest niewskazana dla kobiet w ciąży.
  • pozytywnie wpływa na układ krążenia – dzięki związkom flawonoidowym, które uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają krwawieniom, pomagają w leczeniu miażdżycy, poprawiają krążenie krwi w naczyniach wieńcowych, regulują ciśnienie, wykazują właściwości antyagregacyjne (zapobiegające zlepianiu się płytek krwi).
  • poprawia nastrój - pomocna przy depresjach, zaburzeniach snu, bólach głowy, działa uspokajająco.
  • obniża poziom cholesterolu
  • oczyszcza i wzmacnia organizm
Sposób przyrządzania: Na jedną filiżankę wystarczy niepełna łyżeczka liści Pu-Erh, które należy zalać wrzątkiem i zostawić na 3-5 minut. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. W odróżnieniu od herbaty zielonej, którą należy pić na czczo, herbatę czerwoną powinno się pić po jedzeniu. Nie należy herbaty słodzić, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości. Herbatę czerwoną można pić zarówno na gorąco jak i na zimno. Zaleca się wypijanie 3-5 filiżanek dziennie.

Talenty.pl

Administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za materiały dodawane przez użytkowników, którzy podczas rejestracji zaakceptowali regulamin serwisu. Jeśli uważasz, że materiał znajdujący się w naszym serwisie łamie prawo, bądź narusza zasady, możesz zgłosić ten fakt do administracji serwisu.

Cookies

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi..

Mamy talent!

Talenty to serwis z prawdziwymi inspiracjami.
Nasi przyjaciele:
techpedia.pl
navtur.pl
czytadelko.pl