Jak zrobić kolorowe naleśniki?

Dodał: patricia · Data: 2015-10-23 · Obejrzano: 1065 razy
Jedzenie
Jak zrobić kolorowe naleśniki?

Naleśniki, podobnie jak pierogi, to jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Można je przygotować zarówno na ostro, jak i na słodko, ilość pomysłów na farsz jest właściwie nieograniczona - nic więc dziwnego, że są lubiane nawet przez dzieci. Nie każdy jednak wie, że także ciasto naleśnikowe można przygoować na różne sposoby, co jeszcze bardziej urozmaica ich wygląd i smak. Jesli doda się odpowiedni dodatkowy składnik, naleśniki mogą zyskać nietypowy kolor. Najprościej jest użyć barwników spożywczych, jednak warto wypróbować naturalne składniki, które oprócz innej barwy, dodadzą naleśnikom smaku i dodatkowych witamin.

Piękny żółty kolor można osiągnąć dodając do bazowego ciasta łyżeczkę kurkumy lub curry. Trzeba jednak pamiętać, że ta wersja nie nadaje się do słodkiego farszu. Kurkuma nadaje nie tylko ładną barwę, ale jest także przyprawą, która posiada liczne właściwości prozdrowone - ma np. silne działanie przeciwzapalne i anynowotworowe.

Brązowe naleśniki uzyskamy dodając do ciasta odpowiednią ilość kakao (naturalnego, ewentualnie w wersji "dla dzieci"). Ta wersja pasuje szczególnie do naleśników na słodko, zwłaszcza z nadzieniem serowym czy bananami itp. Naturalne kakao zawiera sporo magnezu, w jego składzie znajdziemy też żelazo, chrom, cynk czy potas, ale także dużo przeciwutleniaczy, które chronią układ krążenia i działają antynowotworowo.

Jeśli do tradycyjnego przepisu dodamy szpinak (najlepiej mrożony dobrze rozdrobiony, rozmrożony na patelni z odrobiną masła, ewentualnie świeży, ale zmiksowany) otrzymamy naturalny zielony kolor naleśników.  

Czerwone naleśniki uda się przyrządzić dodając do ciasta nieco przecieru lub koncentratu pomidorowego. Można także użyć soku z buraka - nada on naleśnikom bardziej różowy odcień.