Jak przechowywać masło?

Dodał: patricia · Data: 2015-08-20 · Obejrzano: 575 razy
Dom i ogród
Jak przechowywać masło?

Należy zadać sobie pytanie, czy zamierzamy zjeść masło w ciągu najbliższych dni, czy chcemy przechować go dłużej. Jeśli zamierzamy przechować masło dłużej 6 tygodni należy umieścić je w zamrażarce, jeśli dłużej niż 10 dni dobrym miejscem powinna być lodówka.

Choć masło w ok. 18 proc. składa się z wody to wbrew pozorom jest dość odporne na mnożenie się bakterii powodujących jego jełczenie. Jeśli zamierzasz zjeść masło w ciągu najbliższych 10 dni (w zależności od temperatury otoczenia) powinieneś:

  1. Zaopatrzyć się w maselniczkę.
  2. Masło w takiej maselniczce nie powinno mieć dostępu do powietrza, światła i wilgoci.

Dlaczego nie w lodówce?

  1. Masło traci smak.
  2. Masło traci aromat.
  3. Masło trudno jest rozsmarować.